De ce vă trebuie un sistem de filtrare?
Nu vă puteți distra netulburat la piscină decât dacă instalați un sistem de filtrare. Filtrele împiedică piscina să se transforme într-o baltă murdară, în care colcăie tot soiul de microbi. Un sistem de filtrare împiedică piscina să devină un teren propice pentru mizerie și alge.
Este important să alegeți filtrul potrivit, care să își facă treaba bine și să nu vă dinamiteze bugetul.
Sarcinile importante ale pompei unui sistem de filtrare
-
Cea mai importantă sarcină a pompei este recircularea: ea aspiră apa din piscină, o trimite în sistemul de filtrare, unde este curățată, după care este direcționată înapoi în bazin prin intermediul uneia sau mai multor duze. O pompă bună ar trebui să recircule complet, de 1,5 ori, în aproximativ 8 ore, întregul conținut al piscinei.
-
Dacă piscina dumneavoastră este încălzită, pompa are sarcina suplimentară să treacă apa și prin schimbătorul de căldură – prin aceeași metodă ca mai sus: aspirare, încălzire, apoi redirecționare.
-
Totodată, ea are misiunea de a distribui în mod uniform substanțele chimice pe care le-ați adăugat în piscină.
Cum să găsiți sistemul de filtrare potrivit: filtru cartuș sau sistem de filtrare cu nisip?
Nu doar piscinele, dar și pompele de piscină sunt disponibile în incredibil de multe variante diferite – atât în ceea ce privește dimensiunea, dar și forma și capacitatea. Cereți sfatul specialiștilor înainte de a cumpăra o pompă – cel mai bine, al specialiștilor noștri din magazine.
Dacă achiziționați pompa greșită pentru piscina dumneavoastră, cu siguranță vă veți supăra. Dacă pompa are putere prea mică, apa nu este curățată corect, iar bălăceala nu va mai fi distractivă. Dacă pompa este prea mare pentru piscina dumneavoastră, ea va consuma inutil prea mult curent, deci și bani.
În general deosebim între filtre cartuș și sisteme de filtrare cu nisip. Acestea funcționează în mod diferit și au și capacități deosebite de filtrare.
Metoda de filtrare
Filtrare cu cartuș
-
Murdăria este prinsă într-un cartuș de hârtie.
-
Este potrivit mai ales pentru piscinele de mai mici dimensiuni sau în cele interioare.
-
Se îmbâcsește rapid în aer liber și trebuie curățat mai des.
-
Nu trebuie să folosiți floculatoare aici. Ele pot îmbâcsi filtrul.
Filtrare cu nisip
-
Filtrează apa, trecând-o printr-o barieră de nisip de cuarț. Reține particulele.
-
Se potrivește mai ales pentru piscinele exterioare.
-
Suplimentar, pot fi folosite floculatoare. Acestea coagulează particule mici de murdărie, adunându-le la un loc. Acestea pot fi mai apoi filtrate mai bine.
Curățarea filtrului
Filtrare cu cartuș
-
Filtrul trebuie curățat sau schimbat.
-
Frecvența procedurii depinde de nivelul de murdărire al apei și de locul în care este amplasată piscina.
Filtrare cu nisip
-
Se curăță practic singur, prin „funcția de spălare în contracurent”.
-
Apa este direcționată prin filtru în cealaltă direcție, astfel îndepărtându-se murdăria.
-
Procesul de curățare durează circa 2-4 minute și ar trebui să aibă loc odată pe săptămână.
-
Manometrul arată presiunea din filtru, informându-vă dacă este necesară o spălare în contracurent.
Calcularea capacității potrivite a filtrului
În funcție de intensitatea de utilizare și de murdărie, conținutul bazinului trebuie recirculat zilnic de 1 până la 1,5 ori. Mai ales piscinele de mici dimensiuni, în care apa băltește prea mult, se pot transforma în rezervoare de microbi.
Astfel puteți calcula capacitatea potrivită a piscinei dumneavoastră.
Exemplu de calcul:
-
Piscina conține 30 mc de apă
-
30 mc x 1,5 = 45 mc
-
45 mc : 7,5 ore = 6 mc/h
Rezultat:
Pentru un conținut al piscinei de 30 mc aveți nevoie de un filtru de piscină adaptat pentru minimum 6 mc/h.
Lucrătorii comerciali din magazine vă vor arăta care sunt sistemele potrivite pentru dumneavoastră.
Indicație:
În cazul piscinelor îngropate, la care instalația de filtrare se află deasupra nivelului apei, poate fi folosită numai o pompă de filtrare cu autoaspirație. De asemenea, în cazul piscinelor îngropate, trebuie montată o supapă de reținere pe partea de aspirație. Aceasta împiedică funcționarea în gol a pompei oprite.
Montarea filtrului pentru piscină
Nimeni nu vrea să facă baie într-o piscină murdară. Pentru ca aceasta să rămână curată, aveți nevoie de un sistem de filtrare. Nu este nicio filosofie să îl montați. După ce ați găsit filtrul potrivit, urmează procedura de instalare. Mai înainte de a o începe, trebuie să identificați care este locul cel mai bun.
-
Conform reglementărilor cu privire la siguranță, sistemul de filtrare trebuie dispus la cel puțin trei metri depărtare de piscină.
-
Cu cât sistemul de filtrare se află mai departe de piscină, cu atât mai mare este pierderea de presiune.
-
În cazul unui sistem de filtrare cu nisip, amplasat deasupra nivelului apei, trebuie să montați o supapă de reținere între skimmer și sistem, astfel încât apa murdară să nu se întoarcă în piscină.
Pentru montarea filtrului aveți nevoie de următoarele:
-
Cca 6 m de furtun cu un diametru de 38 mm
-
4 coliere de furtun (32–50 mm)
-
1 rolă de bandă din politetrafluoretilenă (P.T.F.E)
-
Şurubelniţă
-
Opțional: set skimmer plutitor
Astfel se conectează sistemul de filtrare cu nisip
Dacă procedați exact ca în pașii de mai jos, veți reuși să conectați sistemul de filtrare la piscina dumneavoastră.
-
Acoperiți mufa skimmer-ului cu 2-3 straturi de bandă din politetrafluoretilenă (P.T.F.E).
-
Conectați un capăt al furtunului la mufa prevăzută în acest scop a skimmer-ului.
-
Strângeți bine colierul de racord peste furtun. Atenție la componentele din plastic!
-
Acoperiți mufa la intrarea în pompă cu 2-3 straturi de bandă din politetrafluoretilenă (P.T.F.E).
-
Fixați celălalt capăt al furtunului la intrarea în pompă!
-
Acoperiți mufa din dreptul ștuțului de retur al sistemului de filtrare cu 2-3 straturi de bandă din politetrafluoretilenă (P.T.F.E).
-
Conectați o altă bucată de furtun la ventilul sistemului de filtrare cu nisip, la ștuțul de retur. Atunci când filtrul funcționează normal, acesta este returul în piscină.
-
Acoperiți mufa la duza de retur a piscinei cu 2-3 straturi de bandă din politetrafluoretilenă (P.T.F.E).
-
Apoi trebuie să umpleți cu apă prefiltrul sistemului de filtrare cu nisip (pompa nu trebuie niciodată să meargă în gol). Pentru aceasta, trageți de pârghia de pe ventil pe „Filtrare“ și conectați sistemul la curent. La reumplerea cu nisip cuarțos, acesta trebuie curățat mai întâi, folosind funcția de spălare în contracurent.
-
Vericați punctele de conexiune ale furtunurilor, să nu prezinte scurgeri. În cazul în care detectați scurgeri de apă, este posibil să trebuiască să strângeți mai bine colierul de racord peste furtun sau să remediați izolarea cu bandă P.T.F.E.
În cazul sistemelor de filtrare cu skimmer, trebuie să urmați mai întâi următorii pași:
-
Sigilați orificiile piscinei (dacă există).
-
Montați setul de skimmer plutitor așa cum este descris în instrucțiunile de montaj.
-
Conectați un capăt al furtunului la mufa prevăzută în acest scop a skimmer-ului.
Alte detalii privind sistemul de filtrare cu nisip pot fi găsite în manualul de utilizare!
Încălzirea piscinei: 2 opțiuni
Nu doriți însă să renunțați la bălăceala din piscina dumneavoastră. Fie că vreți să începeți sezonul mai devreme, înainte de venirea temperaturilor ridicate, ori vara se apropie de sfârșit și zilele devin mai răcoroase, soluția este la îndemână.
Prelungiți sezonul de baie încălzindu-vă piscina.
Pentru a vă încălzi piscina există, printre altele, următoarele 2 opțiuni:
-
Încălzire solară pentru piscină.
-
Pompă de căldură pentru piscină.
Temperatura perfectă pentru piscina dumneavoastră
De regulă, temperatura ideală a apei este între 25 și 28 °C. Dacă piscina este utilizată mai ales de copii, se recomandă 30 °C. Atenție: dacă temperatura apei rămâne pentru mai multă vreme la peste 30 °C, acest lucru favorizează apariția bacteriilor și proliferarea algelor.
Acoperiți piscina pe timpul nopții
Indiferent ce tip de încălzire a piscinei alegeți, este bine să acoperiți piscina pe timpul nopții, pentru ca pierderile de căldură să fie cât mai mici. Pentru aceasta se recomandă, de exemplu, prelatele termice.
Încălzire solară pentru piscină
Indiferent ce tip de încălzire a piscinei alegeți, este bine să acoperiți piscina pe timpul nopții, pentru ca pierderile de căldură să fie cât mai mici. Pentru aceasta se recomandă, de exemplu, prelatele termice.
Pompă de căldură pentru piscină
Pentru a putea inaugura mai devreme sezonul de baie din grădina dumneavoastră, vă puteți cumpăra și o pompă de căldură. Avantaj: utilizând o pompă de căldură nu mai depindeți de vreme și puteți intra în piscina dumneavoastră încălzită și atunci când este foarte înnorat.
Tratarea apei din piscină
Din cauza poluării, apa bazinului poate tulbura în mod progresiv, și nu mai poate fi utilizată pentru scopul pentru care a fost construita piscina-adică baia și înotul.
Poluarea este un termen care include tot ceea ce tulbură limpezimea apei. Limpezimea apei este de fapt cea mai importanta caracteristica a apei pe care orice utilizator poate sa o observe. Poluarea se poate imparti in poluare organică si poluare minerală.
Poluarea este reprezentată prin particule solide transportate de curenții de aer din atmosfera (la vânt particule mai mici sau mari cum sunt resturile de frunze sau de plante, praf, nisip, insecte moarte sau vii intra in bazinul piscinei).
Persoanele care utilizează piscina participă, de asemenea, la poluarea apei datorita următoarelor aspecte: pe picioarele utilizatorilor pot rămâne diferite resturi lipite pe piele (praf, frunze, etc.) care se lipesc mai ales prin transpirație, produse de protecție solara care lase în apă urme la suprafața precum uleiul, transpirația propriu-zisa a oamenilor, resturile de urina/materii fecale, etc. care pot rămâne în particule chiar si invizibile, dar care toate “ajuta” la poluarea apei in diferite modalități.
Poluarea minerală precum: nisipul, pietrișul sau alte particulele solide, nu evoluează in timp si aduce doar o tulburare a apei. În principiu, este necesar in acest caz sa se spele mai des filtrul.
Poluarea organică are, din păcate, mai multe consecințe decât poluarea minerala: reziduurile si particulele de origine animală sau vegetală, produsele organice dizolvate, reprezintă focare de infectie si hrănesc o întreagă faună bacteriană si vegetală (algele), faună care trebuie împiedicata sa prolifereze atât prin filtrare mecanica cat si cu o tratare a apei cu substanțe chimice, substanțe care împiedica astfel eventuale infecții ulterioare.
pH-ul (potențialul hidrogen)
Scara pH-ului este gradata intre 2 si 12 si masoara aciditatea sau alcalinitatea apei. Cu cat pH-ul este mai ridicat, cu atat este considerat drept baza. Intr-un bazin de inot, pH-ul optim pentru o apa neutra se situează intre 7 si 7,6. Daca pH-ul este mai mare de 7.6, trebuie adaugate substanțe PH- deoarece produsele de tratament ale apei devin ineficace, apa își pierde astfel salubritatea si devine coroziva. Exista mai multi factori care influențează variația pH-ului si este astfel important sa se verifice regulat fie manual fie cu ajutorul unui tester fie automat cu ajutorul unui sistem denumit regulator de pH care testează și rectifica nivelul in funcție de caz cu pH plus sau Ph minus.
potential REDOX max. 700 mV
nitriti (NO3-max 0,2 mg/l)
Tratamentul apei din piscina cu CLOR
Clorul: este produsul cel mai utilizat in tratamentul chimic al piscinelor. Clorul este foarte eficace si combate bacteriile, ciupercile, resturile organice introduse in apa de către cei care folosesc apa sau care intra din mediul înconjurător. Clorul rămâne in apa pentru mai mult timp si nu numai ca purifica apa, dar distruge de asemenea germenii pe masura ce acestia apar. Firmele diverse care produc clor solid au sau nu si algicid inclus in pastila. In cazul in care pastila nu conține si algicid, va trebui facut un tratament suplimentar cu algicid.
Tratamentul de lunga durata: este tratamentul curent. Clorul este plasat in skimmer sau intr-un clorinator in care se dizolva lent. Se prezinta sub forma unor pastile cu doza unica. Clorul de lunga durata este clorul care se dizolva lent in timp.
Tratamentul soc: este un tratament care se face la inaugurarea piscinei sau in-extremis atunci cand apa piscinei isi schimba aspectul si este invadata de alge (clorul soc se dizolva foarte repede).
Nota: produsele din clor sunt produse toxice si nu trebuiesc lasate la indemana copiilor pe parcursul utilizarii si folosite conform indicatiilor din prospect. In cazul in care tratamentul cu clor soc se face in recipienti este recomandat ca acest tratament sa se faca in spatii deschise!!!
Avantajele utilizării clorului pentru tratarea apei din piscine:
-
facil de utilizat si economic: se va pune minim o pastila pe saptamana in fiecare skimmer pentru dezinfectarea piscinei. Acest tratament este la ora actuala cel mai ieftin de pe piata.
Dezavantajele utilizarii clorului pentru tratarea apei din piscine:
-
Iritant pentru piele: principalul dezavantaj al clorului este faptul ca este agresiv pentru piele si mucoase. Anumite persoane sunt chiar alergice la clor. Mirosul clorului ii poate deranja pe anumiti oameni.
-
Necesita un stabilizant: pentru a conserva calitatile de dezinfectant in timp, clorul trebuie neapărat asociat unui stabilizant.