Dacă iarna e mai greu să petreci ore întregi afară, atunci când vremea se încălzește ar trebui să stai cât mai mult afară cu cel mic, indiferent de vârsta copilului. Poate fi mai greu acum să îl convingi pe copil să plece din fața televizorului sau calculatorului și să iasă afară să se joace, dar ține minte că e spre binele lui. De exemplu, în sistemul de învățământ din Finlanda, considerat unul dintre cele mai bune sisteme de învățământ din lume, există conceptul de “outdoor education”, educație realizată afară, prin experiență directă, în natură, prin excursii, vizite sau ore de joacă afară.
Activitățile în aer liber au numeroase beneficii pentru sănătatea fizică și mentală a copilului tău:
-
Afară, copilul va fi mai activ, pentru că are mai mult spațiu în care se poate juca. Acest lucru reduce riscul de obezitate infantilă și îi dă ocazia copilului să inventeze jocuri interesante, active și creative.
-
Orice activitate în aer liber, chiar dacă nu este una fizică, crește sinteza de vitamina D și scade riscul depresiei. Vitamina D este esențială pentru creșterea armonioasă a copilului, motiv pentru care pediatrii recomandă părinților ca, până la cel puțin 3 ani, să îi dea copilului suplimente de vitamina D pentru a reduce riscul de rahitism.
-
Atunci când respiră aer curat, într-o zonă plină de verdeață, copilul își curăță plămânii de impuritățile pe care le respiră în oraș.
-
Un studiu efectuat de cercetătorii de la Cambridge a dovedit că acei copii care petrec mai mult timp în aer liber au un risc scăzut de a avea probleme cu vederea.
-
Societatea Americană de Pediatrie a efectuat un studiu care a arătat că, dacă petrec mult timp în fața televizorului sau calculatorului, copiii vor avea un nivel redus de atenție și nu se vor putea concentra decât pe perioade foarte scurte de timp. La polul opus, cei care petrec timp în natură își folosesc imaginația atunci când se joacă, ceea ce le antrenează creativitatea.
-
Activitățile în aer liber îl vor face pe copil să aprecieze natura și îl pot învăța prin experiență directă cum funcționează lumea din jurul lui. De asemenea, îl ajută pe copil să conștientizeze importanța naturii și să devină un adult pentru care grija față de mediu e importantă.