Am văzut cu toții pe micile ecrane fetele și băieții curajoși care alunecă printre valuri, mânați de adrenalină și de senzații extreme. I-am privit cu interes, dar și cu invidie, convinși fiind că nu vom putea fi niciodată în locul lor.
SUP sau Stand Up Paddle tradus în limba română ar fi „vâslitul din picioare”, dar pentru că nu orice traducere este neapărat mai bună în limba, este de preferat varianta în engleză: Stand Up Paddle sau cum îi mai zicem noi ”AVENTURĂ PE APĂ”. Acest sport a fost inspirat din tradiția locuitorilor din Hawaii și a început să fie privit ca activitate distinctă începând cu anul 2005, iar din 2010 și până în prezent a înregistrat o adevărată explozie de popularitate în toată lumea. În R. Moldova a fost îndeosebi cunoscut abia în anul 2020 trecut, în timpul pandemiei, când din lipsa activităților și imposibilitatea călătoriilor peste hotare am propus o nouă distracție și alternativă timpului petrecut frumos aici, acasă.
Stand Up Paddle poate fi practicat pe lacuri, pe mare sau pe râuri line, etc. SUP poate fi practicat de orice categorie de vârstă, începând de la copii, sub supravegherea unui adult, și până la vârste înaintate, întrucât nu necesită condiții speciale, iar nivelul de dificultate este, de regulă, scăzut. În cazul practicării pe mare, în valuri sau pe râuri repezi, nivelul de dificultate crește. Dar este direct proporțional cu nivelul adrenalinei.
Spre deosebire de placa de surf, cea care probabil vine în mintea oricăruia dintre noi atunci când este menționat un sport nautic, cea de SUP are dimensiuni mai mari, este mai stabilă, pentru a-ți permite să stai în picioare pe ea, iar deplasarea se face cu ajutorul unor vâsle speciale.