Lifehacks și Idei

De ce jocurile de rol sunt importante pentru dezvoltarea copilului? 10 idei de jocuri de rol și beneficiile acestora

Jocul de rol constă în implicarea copilului în construcția unui personaj. Copilul va deveni altcineva, un personaj, iar pe baza alegerii lui va trebui să creeze şi un scenariu.

În jocul de rol, copilul nu joacă doar ,,rolul” personajului ales. El devine – la nivel profund – acel personaj, erou, animal sau obiect, iar scenele pe care le construiește și le interpretează înseamnă viziune. Acest tip de joc îţi poate arăta modurile în care copilul tău interpretează lumea și modul în care el înțelege comportamentele, acțiunile și ideile pe care le experimentează.

În jocul de rol, copilul va intra în pielea personajului şi va înceta să fie el, imitând câteva acțiuni ale personajului, începând să devină personajul însuși. El va încerca să vorbească exact ca el, să se comporte ca el, să îi adopte ideile sau, din contră, să i le modifice.

Iată 4 motive principale pentru care copiii ar trebui să ia parte la jocurile de rol în fiecare zi:

Încurajează imaginația și creativitatea

S-a constatat că un beneficiu important al jocului de rol timpuriu este îmbunătățirea capacității copilului pentru  flexibilitate cognitivă și, în cele din urmă,  creativitate. Absorbându-se într-un joc imaginativ, oricare ar fi, copiii au posibilitatea de a-și exersa imaginația, de a-și exercita creierul și de a instrui să gândească creativ și să învețe să gândească singur. Abilitatea de a  ne folosi imaginația este o abilitate cognitivă de care avem  nevoie pe toată durata vieții și trebuie să ne încurajăm copiii să învețe cum să facă acest lucru încă de la început cu ocazii frecvente pentru jocul imaginativ.
Din cauza dezvoltării imaginației în copilărie, noi, ca adulți, suntem capabili să îndeplinim cele mai multe dintre sarcinile pe care le cere viața de zi cu zi.

Sprijină dezvoltarea socială și emoțională

Atunci când un copil se angajează în jocul de rol sau imaginativ, pretinzând că este personaje diferite sau că controlează obiectele în felul lor și observând rezultatul, ei experimentează, în esență, rolurile sociale și emoționale ale vieții. Este vorba de a învăța cine sunt ei ca indivizi și cum se potrivesc în lumea din jurul lor, cum funcționează lumea și cum se poate merge în pantofii altcuiva. Ei dezvoltă empatie și învață cum să coopereze, să devină responsabili și să împărtășească responsabilitatea.

Îmbunătățirea competențelor lingvistice și de comunicare

Este fascinant să ascultați copiii care interacționează cu prietenii lor. Acestea vin deseori cu cuvinte sau fraze pe care nu le știau! Aceștia își pot imita părințîi într-un mod foarte amuzant, și chiar profesorii! Jocul imaginativ permite copiilor să experimenteze și să învețe despre puterea limbajului, cum ne afectează pe noi și pe cei din jurul nostru. De asemenea, îi ajută să înțeleagă că cuvintele ne dau mijloacele de a retrăi situații, de a ne exprima punctul de vedere și de a ne face auziți și înțeleși.

Dezvoltarea abilităților de gândire, de învățare și de rezolvare a problemelor

Prin însăși natura sa, jocul imaginativ prezintă copiilor o varietate de probleme diferite de rezolvat și scenarii care trebuie gândite cu atenție. Ei pot decide ce jocuri să joace, ce roluri trebuie să aibă, cine va fi implicat și cum, ce materiale sunt necesare pentru joc și ce reguli se aplică jocului și cum să depășească scenariile în care ceva „merge prost”- toate necesită multă gândire și deliberare într-un fel sau altul. Participarea la jocul de rol cere unui copil să apeleze la abilitățile de gândire cognitivă pe care le vor folosi în fiecare aspect al vieții de zi cu zi și acest lucru va rămâne valabil până la vârsta adultă.

Set de scule din 50 de elemente

449,00 MDL
Adaugă în coș

Pe scurt, îşi dezvoltă inteligenţă emoţională, responsabilă cu reuşita lui în viitor. Jocul de rol este parte din dezvoltarea personală a copilului tău, aşa că ar trebui să îl iei în serios şi să îl practicaţi împreună cât mai des.

Aceste jocuri dezvoltă inteligența, curiozitatea și gândirea critică. Încurajează în mod natural entuziasmul copiilor după lumea ce le înconjoară. Calitățile enumerate îndeplinesc roluri importante în viața oamenilor, nu numai la exersarea unei profesii, dar și în procesul de a deveni independent.