Toamna – anotimpul ideal pentru cunoaștere și explorare
Toamna ne oferă o multitudine de idei de activități distractive și educative pentru copii si părinți. Iată câteva recomandări din partea echipei #magnat de activități de toamna pentru cei mici – atât pentru timp petrecut in interior, cat si in exterior.
Toamna este o perioada minunata din an pentru a folosi cu adevărat natura pentru a susține dezvoltarea copiilor. Copiii au posibilitatea de a descoperi lumea din jur – își dezvolta abilitățile senzoriale, atenția la detalii și multe altele.
Zilele acestea ne bucuram de o vreme frumoasa care, vrei-nu vrei, te scoate afară din casa. Iar in weekend oricum trebuie sa ne gândim ce activități plăcute și interesante putem face împreuna cu copiii care in timpul săptămânii merg la scoală sau la grădinița.
Am pregătit în acest articol câteva idei de activități pe care le poți face cu copilul într-o zi de toamna și care nu-l vor lasă sa se plictisească:
1. Arta si Meșteșug de toamnă
Cea mai cunoscută activitate de acest tip este lipirea frunzelor presate. Strângeți frunze de toate formele și culorile, lăsați-le la presat pentru flori și frunze de la brandul VIGA și apoi lipiți-le sub diverse forme pentru a crea coroane de copaci, peisaje de toamna și multe altele. Puteți face un colaj de toamna cu frunze și alte elemente specifice. De asemenea, puteți face ghirlande din frunze uscate, agățate, diverse decorațiuni de toamna, folosind inclusiv hârtie colorata, pâsla, carton colorat, creioane colorate, lipici etc.
2. Drumeții si explorarea naturii
O drumeție toamna – nimic mai frumos! Puteți merge în parcul din oraș pentru un picnic, sau la marginea orașului, într-o pădure, la munte etc. Culegeți frunze de toate formele și culorile, și la final să le sortați – în funcție de culoare, dimensiune sau forma. De asemenea, puteți culege tot felul de bețișoare, castane, ghinde, plante – ce pot fi folosite apoi pentru activități de arta si meșteșug.
Pentru așa aventuri colorate cu siguranță vei avea nevoie de un rucsac sigur și încăpător!
3. Pictura de toamna
Pictura este o activitate meditativă, care relaxează creierul și dă frâu liber imaginației. Pictează împreună cu copilul tău un tablou pe numere de la BRUSH ME cu motive tomnatice, savurează din plin timpul petrecut cu piciul tău, iar la sfârșitul activității o să vă mândriți de rezultatul final!
4. Activități în aer liber
Mișcate căt mai mult în aer liber împreună cu copilul: jucați badminton, volei, tenis de masă, săriți cu coarda etc. E important ca cei mici sa fie activi. Chiar și când vremea nu ne permite să desfășuram activități fizice afară, adaptați activitatea fizică la interior.
5. Activități de interior pe timp ploios sau friguros
O idee perfectă pentru timpul petrecut împreuna cu copilul pe vreme mai ploioasă sunt jocurile de societate, acest tip de jocuri este bogat în oportunități de învățare și dezvoltare a abilitaților de gândire.
10 beneficii ale jocurilor de societate în dezvoltarea copiilor
-
Sporesc încrederea în sine și creativitatea.
-
Deprinde mobilitatea și motricitatea.
-
Se dezvoltă percepția vizuală și recunoașterea culorilor.
-
Învață copiii să recunoască numerele și formele, număratul și gruparea acestora. Tabla de joc cu trasee de căsuțe la care se înaintează prin dat cu zarul ajută la învățarea numerelor și a număratului. Gamele de jocuri celebre precum Monopoly, sunt exemple de jocuri de societate competitive care ne provoacă sa ne folosim gândirea strategică și abilitățile de negociere pentru a câștiga monopolul pe tabla de joc.
-
Învăță recunoașterea și citirea literelor.
-
Coordonează ochii cu mâinile și dezvolta îndemânarea.
-
Îmbunătățește funcționarea creierului.
-
Creează mai multă fericire, aduc rasul și scad stresul.
-
Apropie oamenii și întăresc relațiile.
-
Ne învață să stabilim obiective și să fim răbdători.