În epoca tehnologiei informatice, problema dependenței copiilor la gadget-uri devine mai acută decât oricând. Mulți, probabil, au observat adesea imaginea când părinții împing un smartphone către copil pentru a „scăpa” de el.
Copiii se obișnuiesc repede. În timp ce în mâinile gadgetului, copilul nu face vreun sunet, dar când i se ia, imediat apar țipetele. Și apoi părinții se întreabă de ce este imposibil să găsească un limbaj comun cu copiii, de ce nu ii asculta și de ce nu au o relație cu aceștia în viața reală.
Când vorbim despre dependența de gadgeturi, nu înseamnă că trebuie să-i limităm copilului accesul la el, pentru că vom face mai rău. Ar fi minunat, dacă reușim să-l condiționăm sau să îi coordonăm activitatea așa încât copilul să înțeleagă că e bine să folosească gadget-ul doar atunci când are nevoie.
Abilitățile de comunicare sunt stabilite în noi din copilărie. Potrivit pediatrilor, vârsta cuprinsă între 0 și 3 ani este foarte importantă pentru dezvoltarea viziunii, formarea aparatului de vorbire și îmbogățirea vocabularului copiilor. Pentru copiii sub 3 ani este deosebit de important să vorbească cât mai mult posibil cu părinții și alți semeni, și nu cu smartphone-ul.
Academia Americană de Pediatrie afirmă că copiii cu vârsta între 0 și 2 ani nu ar trebui să fie expuși la dispozitive electronice. Și la vârsta de 3 până la 5 ani, nu ar trebui să se utilizeze gadgetul mai mult de o oră pe zi, iar de la 6 la 18 ani două ore pe zi.
În același timp, statisticile afirmă că copiii moderni petrec o medie de câteva ori mai mult timp în fața ecranului, și anume 6-7 ore (!) pe zi.
Cu cât mai mult părinții verifică corespondența, cauta știri, împușcă monștrii și urmăresc emisiuni TV, cu atât mai mult se îndepărtează de copiii lor. Lipsa atenției adulților este deseori compensată de aceleași gadgeturi și tehnologii digitale.
În unele cazuri, bebelușul devine dependent de dispozitivele portabile, de Internet și de televiziune. Deja, dependența copiilor de gadgeturi a devenit o epidemie. Fiecare al unsprezecelea copil în vârstă de 8-18 ani este un dependent digital.
Consecințele utilizării excesive a gadgeturilor:
-
Efecte asupra dezvoltării psihice – un copil cu o atenție normală poate să și-o piardă peste un an, dacă începe să utilizeze exagerat de mult gadgeturile.
-
Efecte asupra dezvoltării abilităților de socializare.
-
Efecte ce țin de emoții. Copiii care folosesc exagerat de mult gadgeturile devin iritați, frustrați și în consecință se confruntă cu depresie.
Cum putem preveni dependența de gadgeturi a copiilor în 11 pași simpli:
-
Vorbește cu copilul despre utilizarea excesivă a calculatorului / tabletei / smartphone-ului. Există motive specifice pentru care dorește să utilizeze gadget-ul atât de des?
-
Devină un model pentru el în acest sens. Lăsă telefonul mobil, tableta și laptopul deoparte pentru câteva ore în fiecare zi.
-
Schimbă rutina. Implică copilul în activități interesante, care să-l determine să lase dispozitivele mobile deoparte.
-
Păstrează gadgeturile într-un loc mai puțin accesibil.
-
Verifică istoricul de fiecare dată.
-
Trimite copiii în tabere sau excursii și asigurate că gadget-urile rămân acasă.
-
Petrece o seară sau două pe săptămână pentru jocuri în familie.
-
Încurajează activitățile în aer liber.
-
Acordă mai mult timp pentru comunicarea cu copilul.
-
Stabilește o limită pentru timpul petrecut în fața gadgeturilor.
-
Implică-l în activitățile din casă specifice vârstei lui.
Hai să revizuim, pe scurt, trucurile în lupta cu dependența de tabletă + Concluzie
Sfatul psihologului pentru copiii de la 1 până la 6 ani:
Până la trei ani limitați-le copiilor accesul la ecrane, încercați să le oferiți lucruri diverse, ca ei să le studieze. Bucurați-vă că desenează pereții, strică ceva, explorează jucăriile. Fiți un exemplu pentru ei și petreceți cât mai mult timp împreună.
-
Ne jucăm cu copiii noștri! Dacă văd că le acordăm atenție, vor renunța mai ușor la tabletă.
-
Mergem la plimbare sau în parc.
-
Le propunem alte activități care știm că le fac plăcere, așa le distragem atenția de la tabletă.
-
Îi lăsăm pe tabletă, dar cu un program bine stabilit înainte și pe care suntem siguri că l-au înțeles și copiii.
-
După ce au stat pe tabletă, îi ducem la joacă afară.
-
Alegem să nu mai reparăm tableta care s-a stricat.
-
Determină spațiile fără gadgeturi, precum bucătărie, cameră de zi sau mașină. Este recomandabil să fii de acord că nu există loc pentru telefoane la masă!
Poate că trucurile prezentate mai sus nu vor funcționa și la copilul tău, dar nu ceda în lupta cu tableta gadget / smartphone. Dacă simți că petrece prea mult timp în compania ei, ia atitudine și rezolvă situația. Nu aștepta să treacă de la sine. Nu toți copiii se plictisesc rapid de ea. Gândește-te cât de importante sunt activitățile pe care le face copilul tău zi de zi. Această rutină îl va modela și va determina ceea ce va deveni mai târziu.
Îți prezentăm jocuri și jucării pentru copii de la 1 până la 6 ani care te vor ajuta să creezi activități distractive în confortul casei tale sau în aer curat, care vor distrage atenția copilului tău de la gadgeturi
LifeHacks și idei pentru a preveni dependența de gadget-uri a copiilor de la 6 ani
Lumea virtuală oferă o versiune simplificată, incompletă şi adesea deformată a lumii reale. Din acest motiv, un copil redus la spațiul bi-dimensional al gadgetului preferat este un copil deconectat de la realitatea înconjurătoare.
Această stimulare unidirecțională poate duce la dezvoltarea insuficientă sau chiar atrofierea anumitor abilități motrice, cognitive ori sociale.
Deși nimeni nu neagă faptul că dependența de ecrane are consecințe fizice serioase cum ar fi migrenele, insomnia ori tulburările de vedere, ea nu produce dependență biologică în felul în care o fac alcoolul sau drogurile.
Dependența de tehnologie se învață în familie.
Ce poate preveni dependența de gadgeturi a copiilor 6 ani +? Discutăm mai jos!
-
În primul rând vorbește cu copilul tău despre utilizarea excesivă a calculatorului. Cât de des poți! Explică ce daune poate provoca dependența de gadgeturi.
-
Fii un părinte-model pentru el în acest sens.
-
Mărește timpul pentru comunicarea cu copilul.
-
Încurajează activitățile în aer liber / sportul.
-
Găsește o alternativă pentru gadgeturile moderne.